Ana içeriğe atla

TEDÜ MAUS Araştırma Grubu, ilk MAUS Yüksek Lisans Mezunu Rabih Borji’yi kutluyor!

Tarih:  Date -

TEDÜ MAUS Araştırma Grubu, ilk MAUS Yüksek Lisans Mezunu Rabih Borji’yi kutluyor!

 

Gerekli dersleri başarıyla verdikten sonra, ilk MAUS Programı yüksek lisans öğrencimiz Rabih Borji, 27 Ocak 2021 tarihinde jüri önünde “Sonic Environment and the “Walking Urbanite”: The Case of Atatürk Boulevard, Ankara, Turkey” / ““Yürüyen Kentli” ve İşitsel Çevresi: Ankara, Atatürk Bulvarı Örneği” başlıklı tezini savundu. Dr. Öğr. Üyesi Ersan Ocak, Prof. Dr. Ali Cengizkan, Dr. Öğr. Üyesi Derin İnan, Doç. Dr. Olgu Çalışkan ve Dr. Öğr. Üyesi Cansu Canaran’dan (danışman) oluşan jüri önünde yaptığı tez savunması, başarılı bulundu. Öz kısmı aşağıda bulunan tezin tam metnine, yakında TEDÜ Lisansüstü Programlar Enstitüsü sayfalarından ulaşılabilecektir.

 

MAUS Araştırma Grubu olarak Rabih’ye sevdikleriyle mutlu bir yaşam ve bundan sonra da çok başarılı bir bilimsel araştırma yaşamı dileriz.

 

 

ÖZET

“Yürüyen Kentli” ve İşitsel Çevresi

Ankara, Atatürk Bulvarı Örneği

Rabih Borji

 

Tezli Yüksek lisans, Mimarlık ve Kent Çalışmaları

Tez Yöneticisi: Dr. Öğr. Üyesi Cansu Canaran

Şubat 2021

 

Ses peyzajı” kavramı akustik ve işitsel çevre alanındaki çalışmalar ile birlikte ortaya çıkmış ve önem kazanmıştır. Kentsel bağlamda mekânın deneyimlenmesinde işitsel algı en az görsel kavrayış kadar belirleyicidir. Bu tez geniş bir yelpazede farklı kavramlar ve konular arasında ilişki kurmaktadır. Mekân, form ve hareket arasındaki ilişkiyi yürüyen kentli’ninişitsel deneyimi üzerinden tartışmaktadır. Araştırmanın temel amacı Atatürk Bulvarı’nın işitsel bağlamının ve koşullarının incelenebileceği mekânsal bir çerçeve ve yaklaşım geliştirmektir. Bu doğrultuda işitsel etmenlerin biçimi, kapsama alanı ve seviyesi ile fiziksel mekânın bileşenleri arasındaki etkileşim incelenmektedir. Bu kavramları ilişkilendirebilmek için yenilikçi yaklaşım, yöntem ve araçların geliştirilmesi gerekmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Ses peyzajı; yürüyen kentli; işitsel çevre; işitsel koşul; işitsel etmen.